maanantai 12. lokakuuta 2009

Yhdysvaltojen uskonnollisuudesta

Uskonnollisuus nähdään usein Yhdysvaltoja uhkaavana tekijänä. Monet ovat sitä mieltä, että amerikkalaisten uskonnollisuus on aikaamme sopimatonta. Historia antaa kuitenkin viitteitä siitä, että uskonnollisuus on oleellinen osa Yhdysvaltojen menestystarinaa

Eri uskontojen puhemiehinä toimivat poliittiset etujärjestöt nähdään kehitystä ja demokratiaa jarruttavina tekijöinä. Uskonnon vaikutusta arvostelevat tahot näkevät esimerkiksi kantasolutukimusta vastustavien ryhmien olevan varoittava esimerkki siitä, että uskontoa ja politiikkaa ei tule sekoittaa keskenään.

Mutta onko Yhdysvaltojen uskonnollisuus valitettavaa, vai onko vankka uskonnollisuus voimavara, jonka katoamista vastaan on taisteltava?

Valtion ja uskonnon välinen suhde on virallisesti katsoen voimakkaampi esimerkiksi Suomessa, koska valtiota ei ole erotettu kirkosta. Yhdysvalloissa teokratian piirteitä on huomattavasti vähemmän: valtio ja sen instituutiot ovat maallisia, mutta maa ja sen ihmiset ovat uskonnollisia.

Uskonnollisuus Yhdysvalloissa on ollut positiivinen voima. Republikaanisen puolueen panivat alulle uskovaiset kristityt, jotka olivat päätekijä sille, että orjuus lakkautettiin. 1900- luvun alun laman aikaan uskovaiset amerikkalaiset auttoivat miljoonia kotinsa menettäneitä ja nälänhädästä kärsiviä amerikkalaisia. Yhdysvaltojen historian merkittävin kansalaisvapaustaistelija Martin Luther King oli ammatiltaan pappi.

Amerikkalainen uskonnollisuus on voimavara myös sen vuoksi, että juutalais-kristilliseen arvomaailmaan pohjautuva käsitys arvoista antaa esimerkiksi muslimeille paremmat lähtökohdat maassa elämiseen. Yhdysvaltojen muslimivähemmistö onkin muihin länsimaihin verrattuna selkeästi menestyksekkäin.

Englantilainen filosofi Edmund Burke sanoi puheessaan Englannin parlamentille vuonna 1775, että amerikkalaiset protestantit ovat merkittävin uhka brittiläiselle kolonialismille. Burken mukaan protestantit olivat kaikkein haasteellisin ryhmä hallita, koska uskonnollisuuden synnyttämä vapauden tunne oli niin voimakas.

Monet uskovaiset ja ei-uskovaiset konservatiivit ovat sitä mieltä, että juutalais-kristillisten arvojen on toimittava tekojamme ohjaavana voimana. Yhdysvaltalainen teologi, Richard John Neuhaus totesi aikanaan, että ”politiikka on kulttuurin toiminto, kulttuurin sydämessä on moraalisuus ja moraalisuuden sydämessä on uskonto”.

Amerikkalaiset näkevät vapauden ja demokratian olevan pyhiä asioita, jotka ovat osa juutalais-kristillistä perinnettä. Ranskalainen Alexis de Tocqueville huomioi tämän vieraillessaan nuoressa valtiossa 1830- luvulla:” Amerikkalaiset yhdistävät ajatuksen vapaudesta ja kristinuskosta niin intiimillä tavalla, että on mahdotonta vakuuttaa heidät uskomaan toisin”. Tocquevillen mukaan ne, jotka kritisoivat Yhdysvaltoja liiasta uskonnollisuudesta eivät ole eläessään nähneet vapaata tai uskonnollista maata.

Se, että jotkut amerikkalaiset järjestöt vastustavat kantasolujen tutkimusta ei ole oleellista, kun uskonnon ja uskonnollisuuden vaikutusta Amerikan yhteiskuntaan tarkastellaan. Historiallisesti katsoen uskonnollisuus on ollut se voima, joka on muovannut Yhdysvalloista poikkeuksellisen menestyksekkään maan.

Ei kommentteja: