maanantai 12. lokakuuta 2009

Israel 61 vuotta

Käynnissä oleva ajanjakso on Israelille äärimmäisen surun ja äärimäisen ilon aikaa. Itsenäisyyspäivänä 29.4 ihmiset kerääntyivät puistoihin, rannoille ja kävelykaduille juhlistamaan maansa 61. syntymäpäivää. Kuten Israelin vivahteikkaalle historialle on tyypillistä, ilon päivää edelsi kaatuneiden muistopäivä Jom Hazikaron, jolloin väkijoukot kerääntyivät aukioille muistamaan lukuisissa sodissa kaatuneita sotilaita ja terrori-iskuissa kuolleita kansalaisia. Kaatuneiden muistopäivää puolestaan edelsi kuuden miljoonan juutalaisen joukkotuhon muistopäivä, Jom Hashoa, joka muistuttaa israelilaisia juutalaisvaltion olemassaolon tärkeydestä.

Surun ja ilon kevät kertoo Israelin syntyhistorian vaiheista. Vuoden 1948 itsenäistymiseen huipentui kehitys, joka sai alkunsa vuosikymmeniä aikaisemmin kun joukko Euroopasta tulleita uudisraivaajia päätti ottaa tehtäväkseen muuttaa suot ja pellot hedelmällisiksi viljelysmaiksi osana unelmaa nykyaikaisesta ja demokraattisesta Israelista. Juutalaiset uudisraivaajat perustivat pieniä kyliä ja yhteisöjä eli kibbutseja, jotka toimivat omavaraisina ja erinomaisesti puolustettavissa olevina linnakkeina.

Juutalaisvainoista selvinneet uudisraivaajat olivat usein kouluttamattomia, mutta idealistisia ja määrätietoisia. He onnistuivat luomaan vahvan perustan, joka on mahdollistanut sen, että karusta maatilkusta on vuosien saatossa muodostunut 7,4 miljoonan asukkaan ja 20 000 neliökilometrin kokoinen nykyaikainen demokratia.

Viimeisimmän YK:n inhimillistä kehitystä mittaavan raportin mukaan Israel sijoittuu kärkipäähän vaurautta, vapautta ja kehitystä mitattaessa. Elinajanodotetta mittaavan selvityksen mukaan Israel sijoittuu maailmassa kahdeksanneksi, ollen näin esimerkiksi Yhdysvaltoja edellä. Yleistä kehitystä mittaavan selvityksen mukaan Israel on sijalla 24 - jättäen näin ollen taakseen muut alueen maat.

Diplomatian rintamalla Israelin onnistui solmia rauha vanhojen verivihollistensa Egyptin ja Jordanian kanssa. Nämä kaksi rauhansopimusta ovat poikineet ennennäkemättömiä taloudellisia ja poliittisia mahdollisuuksia Israelin ja sen kahden rajanaapurin välille. Vaikka Egyptin ja Jordanian väestöjen parissa Israeliin suhtautuminen on pahimmillaan vihamielistä ja parhaimmillaan välinpitämätöntä, on näiden kolmen maan välille kehittynyt läheinen yhteistyö terrorismin ja ääri-islamilaisuuden vastaisessa taistelussa.

Vaikka Israel on saavuttanut merkittäviä asioita tieteen ja talouden aloilla, sen asema maailmassa määräytyy edelleen rauhanprosessin kautta. Poliittisten ja taloudellisten suhteiden kehittyminen EU:n ja Israelin välillä on suoraan liitoksissa Israelin ja palestiinalaisten välisten neuvottelujen edistymiselle.

Huolimatta Israelia kohtaavista haasteista maan tähänastisia saavutuksia voidaan pitää huikeina. Israelilaiset ovat osoittaneet kykynsä selviytyä poikkeuksellisen hyvin vihamielisessä ja arvaamattomassa ympäristössä.

Ei kommentteja: