maanantai 12. huhtikuuta 2010

Kirkon ulkomaanapu ja pahat kristityt

Kirkon Ulkomaanavun johtaja Antti Pentikäisen mukaan Israelin tukeminen vahingoittaa rauhanprosessia. Pentikäisen mielestä Israelia kritiikittömästi tukevat kristityt ryhmittymät ovat Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin osapuoli (Iltalehti 17.3.2010): ”Äärikristilliset ja -konservatiiviset ryhmät EU:n ja Yhdysvaltain alueella ovat osa tätä (Lähi-idän) ongelmaa”.

Pentikäinen kokee, että suomalaisissa kirkoissa ongelma on kärjistynyt: ”Myös meidän kirkoissamme ja vapaissa kristillisissä suunnissamme esiintyy puhetta, jonka voi tulkita vihaan ja väkivaltaan yllyttämiseksi. Olen sellaista itsekin todistanut” (Iltalehti 17.3.2010).

Voiko olla niin, että Pentikäisen syytökset ovat mielikuvituksen tuotosta?

Pentikäisen kokemukset ovat kuin suoraan Franz Kafkan novellista. Oikeusjuttu-teoksessa päähenkilö Josef K joutuu ahdistavan ajojahdin kohteeksi täysin ilman syytä. Häntä syyttävät ihmiset ovat nimettömiä ja lähes näkymättömiä. Pentikäisen tapauksessa tilanne on päinvastainen. Hän on näkymätön syyttäjä ja Israelia puolustavat suomalaiset kristityt ovat Josef K.

Kristiina Markkanen säestää Pentikäistä Helsingin Sanomissa julkaistulla kirjoituksellaan Vihaa Kirkossa (HS 3.4.2010). Markkasen mukaan 1960-luvun lopun yleinen mielipide Israelia kohtaan muuttui Israel-myönteisestä palestiinalaisia suosivaksi: ”Enää ei olla huolissaan Israelin olemassaolosta vaan palestiinalaisten ihmisoikeuksista. Tätä ei Israelia ja juutalaisia tukevissa piireissä ole katsottu hyvällä”.

Toisin sanoen Markkanen on sitä mieltä, että Israelia tukevat suomalaiset kristityt eivät välitä palestiinalaisten ihmisoikeuksista. Syytös on melkoinen varsinkin, koska kirjoituksessa ei viitata yhteenkään tapaukseen, jossa tulisi ilmi Israelia tukevien väitetty pahuus.

Pentikäisen mukaan Israelin tuhoama ja Kirkon ulkomaanavun rahoittama Gazassa sijainnut klinikka on osoitus suomalaiskristittyjen vihasta: ”Kaikkien palestiinalaisten leimaaminen terroristeiksi on esimerkki vihapuheesta. Klinikka oli äiti-lapsiklinikka.”

Jälleen jää epäselväksi kuka olisi väittänyt kaikkia palestiinalaisia terroristeiksi.

Todellisuus on kuitenkin se, että ääri-islamilainen terroristijärjestö Hamas käytti kyseistä klinikkaa asevarastonaan. Hamas on tunnettu siitä, että se käyttää Gazan kansainvälisten avustusjärjestöjen rakennuksia terroritekoihin.

Pentikäinen ja Markkanen ovat valinneet helpon uhrin: suomalaisen kristityn. Voidaan olettaa, että Pentikäinen ei joudu muuttamaan numeroaan salaiseksi, hankkimaan henkivartijoita tai muuttamaan toiselle paikkakunnalle. Näin kävi tanskalaiselle pilapiirtäjä Kurt Westergaardille, joka erehtyi piirtämään pilakuvan Muhammedista, jonka turbaaniin oli piilotettu pommi. Piirrosten seurauksena Lähi-itä syttyi mellakoista miljoonien muslimien vaatiessa Westergaardin päätä vadille.

Pentikäinen syyttää konfliktin pitkittymisestä suomalaisia kristittyjä, joiden sananvapaus on Suomen laissa turvattu. Suomalaiset Karmel-yhdistys ja Israelin ystävät Ry käyttävät demokraattisia keinoja vaikuttaakseen Suomen hallituksen Israel-politiikkaan.

Pentikäisen syytösten taustalla on joko täydellinen tietämättömyys Lähi-idän konfliktin todellisesta tilasta tai halu mustamaalta niitä, joiden mielipiteet eroavat Pentikäisen edustaman Kirkon Ulkomaanavun maailmankuvasta.

4 kommenttia:

Pasi Turunen kirjoitti...

Kiitos kirjoituksistasi ja tarkkanäköisistä analyyseistä.

Toivottavasti jaksat jatkossakin kirjoitella näitä.

Terveisin Pasi

Markku kirjoitti...

Hyvää tekstiä.


Mutta kenen kannalta - Mitznerin, Israelin vai suomalaisten kristittyjen?


Mihin Mitzner tähtää ja millä ehdoilla ja kenen kustannuksella?


(Jokainen päätelköön sen itse - minä en tiedä.


Mutta olisi hyvin yllättävää, jos Mitzner ymmärtäisi kirjoituksissaan Hamasia.)


---------------------------------------


Mielestäni keskustelussa on kolme ongelmaa (tämä on yksinkertaistus):


1) Pyhään Raamattuun kirjaimellisesti uskovat kristityt.


2) Fundamentaliseen Islamiin kirjaimellisesti sitoutuvat muslimit.


3) Israelin valtion politiikka.


----------------------------------------


Ensimmäinen (1) ongelma on selvä.


Mikäli Israelia Vanhan Testamentin ohjeen mukaan siunaa (ilman varauksia?) - silloin menetetään Uuden Testamentin etiikka.


Uusi Testamentin mukaan "valittu kansa" rikkoo usein Jumalan antamaa lakia vastaan.


Ja mitä muuta juutalainen kansa on Vanhan Testamentin mukaan tehnyt, kuin rikkonut Jumalansa tahtoa?


(Tämä ei tarkoita, etteikö myös koko kristikunta olisi todella syntinen.)


Näin ollen Pentikäisen kritiikki on täysin asiallista.


----------------------------------------


Toinen (2) ongelma on Hamas, jonka ideologia on totalitaarinen ja väkivaltaan velvoittava.


Hamas on Muslimiveljeskunnan tuotos. Muslimiveljeskunta on osittain Sayyid Qutb:n tuotos.


Jos lukee Milestones-kirjasen, joka on Qutb:n poliittis-uskonnollinen ohjelmarunko:
on selvää, että Qutb:in seuraajat tulevat käyttämään rajatta väkivaltaa pyrkiessään uskolliseen alistamiseen.


Siksi Hamas on kristinuskon näkökulmasta erittäin vaarallinen - ja siksi kristittyjen tuki Israelille on täysin asiallista.


Pentikäinen on siis täysin väärässä.


----------------------------------------


Kolmas (3) ongelma on Israelin reaalipolitiikka.


Kirjanen "Son of Hamas" on hyvin viidyttävä kertomus siitä, miten sekä Hamas että Israelin valtio käyttävät väkivaltaa pyrkiessään päämääriinsä.


Olisiko totuus kuitenkin se, että molemmat puolet syyllistyvät rikoksiin - kuten kirja väittää?


Näin ollen myös Israel?


Eli Pentikäisen kritiikki on täysin oikessa.


----------------------------------------


Nämä ristiriidat tulevat nyt ensimmäisiksi mieleen.


Pentikäisellä on siis hyviä argumentteja kristinuskon kannalta.


----------------------------------------


Kuitenkin tutustumalla Qutb:n ajatteluun ja lukemalla Islamilaisen fundamentalismin raakuudesta olen alkanut ymmärtää Israelin tiukkaa linjaa.


Vastassa on sellainen ideologia, joka todellakin pelottaa.


Miten selviytyä väkivaltaisessa maailmassa?


Raa'asti.


Ovatko Israelin mahdollisuudet vain raakoja?

Maelam Gol kirjoitti...

Niin, olen tukenut vähillä varoillani Kirkon ulkomaan apua sekä Luther säätiötä (tjsp) joka on täällä Ruotsissa vaikuttava uskonnollinen organisaatio varojen keräämistä varten muslimeille ja heille asevarikkojen ja varastojen sekä pommisuojien rakentamiseksi naamioituna kouluiksi, sairaaloiksi, virastoiksi etc.

TapsaK kirjoitti...

Tänään 22.07.2014 Yle Radio 1:n ykkösaamussa kuultiin taas tätä samaa Pentikäisen "totuutta". Ylelle näyttää riittävän tästä uudestakin Gazan konfliktista totuus jota Erkki Tuomioja, Hannu Reime ja Antti Pentikäinen hokevat kuin mantraa ikään. Ai niin, onhan siellä Ylen uutisissa esiintynyt jatkuvasti myös Hamasin tiedottaja Sami Abu Zuhr. Eräässä toisessa yhteydessä kyseinen "totuuden torvi" on todennut että "Ihmiskilpien käyttö on osoittautunut tehokkaaksi". Tämä uutinen ei ole kuitenkaan ylittänyt Ylen uutiskynnystä.